Bun venit sub Gutai!

Share |

Cavnic, nume cu rezonanta in industria miniera a Maramuresului si Romaniei, Cavnic, oras al minerilor eroi, situat pe valea cu acelasi nume, la auzul careia calatorul se opreste spre a face cunostinta cu un peisaj montan de o rara frumusete. Istoria mineritului si a mestesugului prelucrarii metalelor isi arata la tot pasul semnele maiestriei mostenite din strabuni si transmisa din generatie in generatie. Aflat in centrul judetului Maramures, asezat pe o vale ingusta la poalele muntilor Gutai(1445m)si Mogosa(1249), Cavnicul are o suprafata totala de 4717 ha si o populatie de circa 5,2 mii locuitori [statistici detaliate]. Se intinde pe o lungime de aproximativ 10km si 500 m diferenta de nivel (550m la Flotatie-1050m in Cartierul Roata), pe valea care il strabate de la est la vest, reprezentand ultima ramificatie a golului depresionar al Baii Mari. Configuratia fizico-geografica aparte e determinata de terenul accidentat, prezentand mari diferente de nivel, oferind privitorului din oricare punct, o panorama extrem de variata, localitatea putand aspira la titlul de statiune turistica prin frumusetea peisajului montan. Atestat in documentele istorice in secolul al XIV-lea, locuitorii Cavnicului au participat in secolele urmatoare la toate framantarile social-politice desfasurate pe teritoriul Maramuresului. In 1946 era o comuna saraca de mineri raspandita pe vai si maguri. Era renumita pentru minele ei, cand inchise, cand redeschise. Din 1970, localitatea a cunoscut un proces accelerat de urbanizare, desfasurat intr-un ritm rapid prin construirea numeroaselor blocuri de locuinte, actiunea de modernizare a strazilor, extinderea retelei comerciale si de transport.

Orașul în sine era compus din două părți: Handalul de Jos și Handalul de Sus. Cavnicul de Jos era zona locuită de muncitorii în mină (case construite de administrația minieră), iar în Cavnicul de Sus erau minele. Conform dexonline.ro, cuvântul handál (plural handaluri, s.n.) înseamnă partea mai întărită (sau mai înaltă) a unui orășel (Bârlea 1924): „Pe la noi, prin hăndăluț, / Toată muta-i cu drăguț” (Bârlea 1924 II: 292) – Din germ. Handal „dâmb” (Țurcanu 2005)

În prezent, orașul este împărțit în cartiere, de-a lungul văii Cavnicului, respectiv Ferăstrău (Sirisău), Valea Albă, Centru, Berbincioară, Șuior, Erștiol, Handal, Roata.

Pentru o vizita virtuala a orasului, puteti folosi hartile Google si functia StreetView (imagini din august 2012):


Vizualizare hartă mărită 

cenaclul Acrostih Cavnic Mircea Crisan - poezie

____________________________________________________

____________________________________________________