Ce vizităm în împrejurimi

Iluzia optica de la Varfu Dealului (pasul Neteda)

Exista cateva locuri cunoscute in tara. Poate cel mai cunoscut e cel de langa Cavnic, in Maramures. E o iluzie optica extrem de puternica, ceea ce, in sine, este de-a dreptul fascinant. Ochiul isi formeaza pur si simplu in mod automat niste repere care il induc in eroare.
Nu am reusit sa identific in mod clar aceste repere. Interesant este ca dupa aproximativ 15 minute, ochii se obisnuiesc si am inceput sa vad intr-adevar ca panta (usoara, de altfel) era in sens opus.

Trebuie sa mergi la locul respectiv ca sa vezi – iluzia optica e mult mai puternica decat va inchipuiti- observata ziua, cobori din masina, te uiti in jur ca sa-ti iei puncte de reper, si totusi iluzia persista. 
Explicatia
 corecta din punct de vedere stiintific: fenomenul se produce in zonele de deal unde orizontul este apropiat pe intreaga perspectiva, adica zone unde dealurile acopera in intregime orizontul de la o distanta suficient de mica incat caracteristicile morfologice ale elementelor vizuale (panta dealurilor, eventual inclinarea vegetatiei) sa ‘pacaleasca’ ochiul. (In lume, aceste locuri se cunosc sub numele de „gravity hills”).
Oricum, recomand tuturor experienta de la Cavnic. Cum spuneam, iluzia optica este extrem de puternica acolo, garantand o experienta savuroasa. Pentru posesorii de GPS, iata coordonatele acestui loc: LATITUDINE N – 47,70469 grade cu LONGITUDINE E – 23,91786 grade; Altitudine 818 m.

Localizare:

Alte articole referitoare la acest fenomen:

Localitati apropiate

 Biserica de lemn „Sfintii Arhangheli” celebra ca realizare arhitectonica, vestita prin dimensiunile impunatoare ale turnului, ce se ridica la 54 metri inaltime, a fost ridicata din lemn de stejar in 1721, de catre mesterul Toma Macarie, potrivit unei inscriptii sapate in partea superioara a ancadramentului usii de acces in pronaos. Biserica este unicul exemplar de biserica cu dubla poala din Tara Chioarului fiind considerata o capodopera a arhitecturii din lemn. Alaturi de pictura parietala, atribuita zugravului Stefan din Sisesti – la 1783, biserica detine o valoroasa colectie de icoane pe lemn si pe sticla.

 Biserica de lemn „Sfintii Arhangheli”, construita intre anii 1798-1805, in vremea preotului Damian, iar sfintirea a avut loc in 1811 odata cu terminarea picturii de pe bolta trilobata, unica la bisericile de lemn din Maramures. De dimensiuni apreciabile, cu un turn zvelt care dialogheaza peste dealuri cu cel din Surdesti, biserica impresioneaza prin asezare si anturaj, prin calitatea si proportiile materialului lemnos din care a fost lucrat prin ornamentele cioplite si prin icoanele lucrate de renumitul pictor zugrav Stefan din Sisesti, prezent si la Surdesti.

 Statiunea balneara sezoniera „Baile Danesti” e amplasata la 10 km de Cavnic. In terapie se foloseste saramura cu urmatoarea mineralizatie: 1500mg/lCO2, 243mg/lHBO2, 3,1mg/lH2S

 Muzeul memorial VASILE LUCACIU – cuprinde casa parohiala (sec.18), scoala (1905), Biserica Sfintei Uniri a tuturor Romanilor (1890), cu mormantul eroului, Locul de adunare, Izvorul Maicii Romanilor de la Sisesti, coloanele de piatra pentru statuile lui Traian si Decebal, altarul vechii biserici din lemn, biblioteca familiei Lucaciu, toate marturisind despre puternica personalitate a lui Vasile Lucaciu – „Leul de la Sisesti” (1852-1922) – tribun al Marii Uniri

 Biserica de lemn „Sfantul Nicolae” este un exemplar remarcabil al tipului bisericii maramuresene, cu dubla poala, fiind cel mai nordic edificiu de cult cu patru turnulete la coif. Date asupra ctitorului si a anului constructiei aflam din inscriptia sapata deasupra usii, azi disparuta dar prezenta in documente. „Aceasta besereca in zilele Tincului si popa Grigore a facut Nemis Stefan Atanasie Budesti 1643”. In anii 1761-72 este semnalata prezenta lui Alexandru Ponehalski care realizeaza aici o parte din icoanele pe lemn, iar in 1832, Ianos Opris picteaza, in stil baroc, altarul bisericii. De mentionat prezenta in biserica a camasii de zale si a coifului haiducului Pintea Viteazul, despre care traditia spune ca ar fi adus si lespedea de piatra de la intarea in locas.

 Statiunea balneoclimaterica e amplasata la liziera padurii Craiasa. Apele minerale de aici sunt recomandate in afectiuni reumatismale ale aparatului locomotor, sistem nervos periferic, boli respiratorii si ginecologice. Statiunea dispune de ape minerale clorurate sodice si calcinate, doua bazine mari si unul mic cu apa minerala rece pentru bai si aerohelioterapie, sala de masaj si gimnastica, instalatii pentru electroterapie, instalatii cu aerosoli, doua bazin cu ape minerale incalzite, instalatii pentru fizioterapie, impachetari cu parafina, bai galvanice, teren de sport.