Sport Local

Fotbal

Minerul Cavnic a luat ființă în 1934, având culorile roșu-albastru, iar în 1971 a promovat pentru prima dată în Divizia C.

Peste 2 ani a ajuns și în eșalonul al doilea, cu antrenorul Ion Bartha la cârmă. Din lot au făcut parte, printre alții: Ficzay, Kiss, Szimai, Luncan, Țmor, Ciutacu, Frăsineanu, Daubner, Varga, V. Pop, D. Pop, Csatlos.

În vara lui 1974 a retrogradat în C, revenind în B în ’76, dar numai pentru un singur sezon. Cele mai bune performanțe din istoria clubului au fost realizate în 1979-80 și 1982-83, când minerii s-au situat pe locul 6 în eșalonul secund. Până în 1993, Minerul a evoluat fie în B fie în C, după care a retrogradat în Divizia D. A mai avut o revenire, dar din 1996  până în 2017 a jucat  doar în eșalonul al patrulea al fotbalului romanesc.

Din 2017, echipa de fotbal Minerul Cavnic a pierdut finanțarea din partea Consiliului Local și a fost desființată.

După o pauză de 7 ani, în 2024, orașul Cavnic are din nou echipă de fotbal în Liga 4 Maramureș (seria Nord), respectiv nou-înființata AS Cristalul Cavnic.

Lotul de jucători din sezonul 2024-25:

Clasamentul campionatului, oferit de sofascore:

Clasamente oferite de Sofascore

Jucatori cunoscuti de la Minerul Cavnic (fotbal)
Lucian Balan, a fost unul din componentii generatiei de aur a echipei campioane a europei, Steaua Bucuresti, la 7 mai 1986. Este deja legendara bucuria românilor din anii ’86, cand Steaua a cistigat Cupa Campionilor si SuperCupa Europei. Amintiti-va ca Lucian a jucat si in prima liga a Belgiei si la Real Murcia in Spania. Prima legitimatie a avut-o in ’70, in Bucuresti, iar in 1976 a semnat un contract cu antrenorul Victor Stanculescu sa vina la FC Baia Mare. Pana sa ajunga aici, antrenorul s-a transferat la Minerul Cavnic. A jucat in Cavnic doi ani, dupa care a venit la FC Baia Mare. In 1979 s-a casatorit (sotia este din Cavnic) si a hotarat sa ramana in Maramures. Era angajat ca miner, pentru ca era platit de Exploatarea Miniera. Avea salariul de aproape 5 mii lei. In urma evolutiilor bune, in anul 1978, a fost remarcat de Viorel Mateianu si a prins echipa de aur, cu care a avut numeroase satisfactii. A jucat la Steaua 4 ani (’86 – ’89), si n-a putut sa-i reproseze nimic antrenorului Emerich Jenei. A fost intotdeauna intelegator, flexibil, stia sa respecte pe oricine, iar asta il facea respectat. Anul trecut, in iunie, si-a anuntat retragerea si cu acest prilej a organizat o intalnire intre generatia pe care a antrenat-o in ’94 (Phoenix si FC Baia Mare). Imediat dupa aceea, s-a reintilnit cu fostul impresar si a fost in Spania, la bunul sau prieten Belodedici. I s-a propus sa ramana acolo ca antrenor, dar pentru ca este extracomunitar nu a putut obtine permis de munca. Lucian Bălan este înmormântat în cimitirul ortodox din Cavnic.

Alexandru Terhes (n 25 iulie, 1960 in Baia Mare). Fost fotbalist, angajat actual al FRF. A jucat pentru Minerul Cavnic, FC Baia Mare, Sportul Studenţesc, FC Braşov and FC Bihor Oradea. Terheş a avut trei convocari pentru nationala Romaniei, in 1978 impotriva Poloniei, in 1979 impotriva Germaniei de Est si in 1980 contra Ungariei .

Romulus Buia (n 15 iulie, 1970 in Baia Mare). Poreclit „Figo din Berceni” de fanii lui Rocar Bucuresti, Buia a debutat la 18 ani la Minerul Cavnic in Divizia B, inainte de a ajunge la FC Baia Mare, la 19 ani, tot in B. In 1991, la 21 de ani, a debutat la nationala intr-un amical impotriva S.U.A. A mai bifat o selectie in 1992 impotriva Mexicului. A fost monitorizat de FC Barcelona intre 1991-92. In vara lui 1992, Johan Cruijff, l-a invitat sa se antreneze alaturi de gruparea catalana, insa transferul nu s-a realizat. S-a transferat la Germinal Ekeren (Belgia), unde a jucat 2 ani, dupa care a fost imprumutat la U Craiova, moment in care a si debutat in prima liga. In 1995 s-a intors la Ekeren. Revine in Romania pe final de sezon la Sportul Studenţesc, de unde pleaca pentru doua sezoane spre Craiova. In 1998 isi incheie contractul cu Universitatea Craiova si dispare din fotbalul mare, jucand la conjudetenii de la Progresul Somcuta Mare (divizia D). In 2000 revine in Divizia A, la Rocar. Dupa un an semneaza cu Dinamo. In 2001 merge la Gloria Bistriţa. In 2002 pleaca la FCU Politehnica Timisoara pana in 2005, an in care nu mai intra in vederile lui Cosmin Olaroiu si pleaca la Tg. Jiu. In sezonul 2005-06 joaca la Minerul Mehedinti in Divizia C iar acum la AS Covaci in Liga a IV-a.

În anul 2024, la 90 de ani de la înființarea echipei Minerul Cavnic, a fost organizată o reîntâlnire prefațată de un meci demonstrativ cu foștii jucători din anii 80-90, perioada cea mai notabilă din existența asociației sportive.

Sponsorul principal al evenimentului a fost societatea Zan Market, deținută de Sebastian Zan, organizatorul evenimentului. Sebastian Zan este fost jucător al clubului.

Un aport important la organizarea și mediatizarea evenimentului l-a avut Ioan Cristea, fost jucător și golgheter al echipei Minerul Cavnic, cunoscut și pentru activitatea desfășurată în cadrul clubului FC Prietenia Baia Mare.
Ar fi de remarcat, însă, și absența unor foști jucători precum Pavăl Ioan sau Remus Mureșan.

Handbal

În perioada ’80-’90, Maramureșul avea două reprezentante în prima divizie de handbal masculin. Alături de galonata HC Minaur, Minerul Cavnic completa familia handbalului maramureșean. Căvnicarii au făcut o figură frumoasă și au demonstrat în repetate rânduri că au valoare.

Echipa de handbal s-a înființat în 1974, din dorința de a diversifica disciplinele sportive ale AS Minerul Cavnic. Echipa s-a înscris în Campionatul Județean. La vremea respectivă, în Maramureș era un campionat de handbal puternic, format din 24 de echipe. “Minerii” au reușit în scurt timp să se impună și să fie recunoscuți ca o echipă valoroasă. Promovarea în Divizia B a venit ca o confirmare a valorii jucătorilor. Ca sa ajungi în B trebuia sa treci prin multe baraje de promovare. Era o luptă pe viață și pe moarte. Prima mare performanță a căvnicarilor a fost promovarea in Divizia A, în 1985. Echipa era antrenată de Gheorghe Razor și Ioan Baiza. Printre jucătorii care au reușit această performanță s-au aflat Ignătescu, Pascu, Odae, Cojocaru, Iacob, Bizau, Mironescu.

Pas cu pas: Minerul a rezistat doi ani în prima divizie a țării. Deși cavnicarii nu au lasat o impresie nefavorabila, echipa a retrogradat in ‘87. Meciurile de pe teren propriu se desfasurau in aer liber, pe terenul din Cavnic l In 1985, Minerul promoveaza in Divizia A realizand cea mai buna performanta pentru sportul din Cavnic l Cavnicarii rezista doi ani in prima divizie l In 1987, retrogradeaza in Divizia B l Meciurile din prima divizie au fost sustinute in Baia Mare, in Sala Sporturilor l In 1989, echipa isi schimba denumirea in Minaur II Cavnic l Peste un an se revine la vechea denumire, Minerul Cavnic, iar in 1991 se promoveaza in Divizia A l Din echipa care a reusit performanta au facut parte Estinca, Szoke, Bustean, Stecz, Mitrache, Condor, Istrate, Botorce, Nesovici, Gavrila, Buceschi, Mihalache, Miclaus, Bizau, L. Pop, Mironescu. Antrenor a fost Ioan Baiza. A fost o perioada zbuciumata, de trei ani, in Divizia A, dar Minerul reuseste sa se claseze intre primele sase echipe din tara. Cu toate acestea, Exploatarea Miniera isi retrage sprijinul financiar si, in 1995, Minerul retrogradeaza si se desfiinteaza in 1997. Fostii componenti au plecat la echipe din tara sau strainatate, iar altii au ales calea afacerilor.

Minerul Cavnic a avut in componenta jucatori cu experienta, care prin evolutia lor au reusit sa formeze o echipa competitiva, cu rezultate frumoase. Printre cei care s-au evidentiat in echipa din Cavnic a fost si Radu Miclaus. Handbalistul a evoluat cu Minerul atat in Divizia A, cat si in prima divizie.
„Minerul a fost o echipa solida, care de-a lungul anilor a castigat mult in experienta si a facut meciuri frumoase. In 1993 am invins Steaua, care lupta pentru titlul de campioana” isi aminteste Miclaus intr-un interviu pentru Gazeta de Maramures.
Echipa din Cavnic ar fi putut sa-si continue activitatea, dar lipsa unor sponsori, precum si unele „sicane” primite din partea unor factori locali au facut ca echipa sa se desfiinteze. „In 1997, dupa ani de zile de sicanari, conducerea de la Remin a facut sa nu mai existam. Directorul Maxim Popovici a dispus clar desfiintarea echipei. Echipa a deranjat pe multi in judet. Asa s-a incheiat o poveste frumoasa”, si-a amintit Miclaus.
Fostul handbalist a mai spus ca in ciuda tuturor greutatilor, au fost oameni cu suflet care au ajutat echipa, amintindu-i pe Nicolae Dicu, Vasile Treitli, Ernest Otet, Vasile Coman, Gicu Savu, Eduard Tamasan, fratii Buzura si chiar Heinrich Schorsch.

Ce spun fostii jucatori

„Valoarea handbalului romanesc era mult mai ridicata decat acum. Eram o echipa care doream sa facem performanta si sa aducem rezultate pentru Cavnic.” Florin Mironescu
„Cu sase luni inainte de desfiintarea echipei, antrenorul Baiza ne-a lasat cu ochii in soare. Ne-am descurcat cum am putut, dar fara sprijin financiar a fost imposibil sa continuam.” Florin Bizau
„Au fost momente frumoase, dar si mai putin placute. Daca echipa era sprijinita, cred ca rezista multi ani in prima divizie.” Leontin Pop

Culturism

Sectia de culturism a clubului Minerul Cavnic (in prezent desfiintata, a functionat si sub numele de Cristalul) a avut cateva rezultate memorabile la nivel national, atat la seniori cat si la juniori, astfel:

1981 – Campionatul National de Seniori – Locul I la categoria 77 kg, prin Nicolae Giurgi; Clasamentul pe echipe: 1. Rapid Bucuresti; 2. Rapid Oradea; 3. Recolta Sibiu; 4. Minerul Cavnic; 5. Unio Satu Mare; 6. Dinamo Bucuresti
1981 – Campionatul National de Juniori – Locul II la categoria 72 kg, prin Petre Bovnoski; Clasamentul pe echipe: 1. Spiru Haret Bucuresti; 2. Dinamo Bucuresti; 3. Rapid Oradea; 4. CSS Soimii Sibiu; 5. Rapid Bucuresti; 6. Minerul Cavnic
1995 – Campionatele Nationale de culturism juniori si masters – Locul VI la categ. +80 kg, prin Olimpiu Fat (Cristalul Cavnic)
1996 – Campionatele Nationale de culturism juniori si masters – Locul IV la categ. +80 kg, prin Olimpiu Fat (Cristalul Cavnic)
2000 – Cupa României seniori – Locul VI prin Constantin Nichita (Cristalul Cavnic)

Alte fotografii din fotbal