Cu ocazia sarbatorilor de Paste in noapte de Iinviere si inainte se practica puscatul cu tevi care folosesc acetilena. Astfel tinerii din Cavnic merg prin padurile din zona isi fac corturi, fac focuri de tabara se veselesc si pusca cu tevile.
Pentru alungarea spiritelor rele si ispitei, In Cavnic se fac focuri pe dealuri si se „pusca” cu tevi cu carbid. Tinerii se aduna In jurul focului, „Inarmati” cu tevi astupate la un capat. Pun carbit si apa si dau foc printr-o gaura realizata In apropiere de capatul Infundat al tevii. Focul si Impuscaturile pe de o parte apara comunitatea de spiritele rele, dar simbolizeaza si focul la care a stat Isus In Gradina Ghetimani. Exista Insa si teoria ca numai asa va fi sparta piatra de pe mormantul lui Iisus si ca drumul lui spre ceruri va fi deschis In noaptea de Inviere. (Gazeta de Maramures)
În Transilvania si Banat, se obisnuieste ca, in ziua a doua de Pasti, tinerii – fete si baieti – sa mearga la biserica, iar dupa aceea baietii, individual sau in grup, sa mearga “la udat” – la casele unde sunt fete. La intrebarea tatalui fetei despre scopul vizitei, baiatul sau unul dintre baieti spune: “Am auzit ca aveti o floare frumoasa si am venit s-o udam ca sa nu se ofileasca”. Baietii sunt invitati in casa, stropesc fata cu apa de Colonia sau parfum si sunt serviti cu oua rosii, prajituri, cozonac si un pahar cu vin. Obiceiul care dateaza din vechime (la inceput, stropirea se facea cu busuioc inmuiat in apa), s-a extins si la adulti, barbatii mergand la familiile prietene unde stropesc persoanele feminine ale casei. Obiceiul este de origine catolica.